Designerstole er brugskunst

Designerstole er brugskunst

Danmark har igennem flere årtier været kendt for vores gode design og håndværk. Det gør sig gældende både indenfor højtalere, elektronik og især møbler. Danske møbeldesignere som eksempelvis Arne Jacobsen og Hans Wegner har i stor stil slået Danmark fast som et af de førende lande indenfor design, æstetik og brugskunst.

Mange af de danske designerstole betragtes ikke kun som møbler, men som brugskunst – en investering. Derfor er det også alment kendt, at stolene ikke lige er noget, som du kan anskaffe dig på tilbud i Ikea. Men når en varer bliver så eksklusiv og eftertragtet, vil der også altid være et marked for kopivarer, som vi f.eks kender det fra gucci tasker og lignende.

Kopivarer

For at beskytte de danske designermøbler og skaberne bag dem, er de lagt under beskyttelse af ophavsretten, som gælder op til 70 år efter at ophavsmanden er død. Desværre har nogle danskejede firmaer fundet en måde hvorpå, den danske ophavsret kan omgåes. De opretter firmaer i England, hvor der ikke gør sig de samme regler gældende, og her importerer de billige kopivarer fra Asien og sælger dem til danske kunder via deres hjemmeside. Denne markedsteknik er fuldt ud lovlig, omend moralsk forkastelig.

Umuligt at skille sig af med

Hovedproblematikken ved at købe disse kopivarer frem for originalerne er, at du, uanset hvor meget det ligner originalen, står med en kopi. Dermed har stolen eller kontorstolen ikke nogen videre værdi, så snart det kommer indenfor de danske grænser. Dette skyldes, at salg af kopivarer i Danmark er ulovligt!

Et produkt der ofte kopieres er de veldesignede kontorstole fra Håg. Det er let at kopiere et godt design, men ofte lander man ikke på samme kvalitet.

Egentlig er import af kopivarer også ulovligt, men EU-loven om fri handel tilsidesætter den danske lov, så længe købet er til privat brug – og da dansk ophavsret ikke er gyldigt i England, er det lovligt for englændere at købe en asiatisk kopi af et dansk design. Du kan som dansk EU borger bruge din ret til fri handel og dermed købe dette kopimøbel fra England, men så snart det kommer ind i Danmark, mister møblet sin værdi, da videre salg nu er ulovligt grundet den danske ophavsret.

Du risikerer med andre ord, at købe en kopi af en dansk capisco kontorstol til flere 1.000 kr, hvortil der skal lægges fragt, men så snart stolen ankommer til Danmark, er markedsværdien faldet til 0 kr, og den er umulig at skille sig af med (ud over på lossepladsen). Envidere er det ikke muligt at se kvaliteten af møblerne, hvilket kan være meget svingende, og i England er der intet klagenævn, du som forbruger kan kontakte.

Moralsk forkasteligt

Men en ting er kvalitet og værdi. En anden ting er moral. Ved køb af asiatiske kopimøbler, snylter du på andres arbejde, og i dette tilfælde er det arbejde udført af danske designere, som egentlig gerne skulle komme det danske land til gode.
Kopivarerindustrien i Asien er også i forvejen en lidt lyssky industri, da de ofte benytter sig af både børnearbejde og ulovligt fældet træ. Samtidig er firmaerne ofte ejet af kriminelle bagmænd, så i langt de fleste tilfælde støtter du altså organiseret kriminalitet ved at købe disse kopivarer.

Vil du derfor gerne kunne sidde i din lækre designer kontorstol og nyde den med en ren smag i munden, bør du holde dig til de danske møbelhuse. Prisen er ganske vel lidt højere, men glæden er også meget større!

Kilde: Ekstrabladet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *